קצת על קפה ואיכות.
כשמדברים על קפה איכותי חייבים לזכור כי קיים יחס ישיר בין איכות הקפה המתבטאת בתכונותיו (ארומות, טעמים, גוף , איזון וכו') , לבין מחירו והיכולת להשיגו.
רוב הקפה הנמכר בעולם הינו באיכות מסחרית רגילה והוא מעובד בשיטות עיבוד תעשייתיות להשגת קפה בטעמים אחידים ועיקביים למוצרי הקפה המסחריים. לקפה זה אין מאפיינים ייחודיים של טעמים או ארומות.
מחירו של הקפה המסחרי נמוך יחסית והוא נסחר בכמויות גדולות.
חלק קטן מאד מן הקפה הנמכר בעולם מוגדר כ"קפה ייחודי" "SPECIALTY COFFEE".
המונח "SPECIALTY COFFEE" משמש בענף הקפה לדרוג הקפה האיכותי המקבל ציון של מעל 80 נקודות בסולם של 100 נקודות. הסולם נקבע ע"י טועם או קבוצת טועמים שעברו עשרות בחינות וקיבלו הסמכה ע"י איגוד הקפה הייחודי Specialty Coffee Association (SCA) או אחד האיגודים המסונף אליהם –Coffee Quality Institute ( CQI).
בתוך הגדרת הקפה כ -SPECIALTY ישנן 3 רמות:
1. הרמה הבסיסית – "STANDARDS LABLLED COFFEE" .
זהו קפה העומד בסטנדרטים כגון "Rainforest Alliance" , "FAIR TRADE", "ORGANIC"
וכו'… אולם ללא הערכה וציון איכות "CUPPING".
2. הרמה הגבוהה – "SINGLE ORIGIN COFFEE".
קפה המגיע מאזורים מסוימים ומוגדרים בארץ הגידול והוא בעל מאפייני טעם וארומה ייחודיים לו.
לקפה זה יש ציון והגדרת "CUPPING" .
קפה זה הינו הבסיס ל SPECIALTY COFFEE GROUP"" .
3. הרמה הגבוהה ביותר – "ESTATES COFFEES" :
קפה הגדל ומטופח בתשומת לב גבוהה מאד בחוות ספציפיות באזורי הגידול. איכות הקפה נמדדת,
מתועדת ונעקבת להשגת הרמה הגבוהה ביותר באופן עקבי.
קפה זה נחשב לאיכותי ביותר בקבוצת ה- "SPECIALTY COFFEE" ומחירו בהתאם ועשוי להגיע למאות דולרים לק"ג.
קפה ייחודי הוא הקפה האיכותי ביותר ושונה מקפה אחר מכיוון שקפה ייחודי גדל בגובה מושלם, בזמן הנכון של השנה, באדמה הטובה ביותר, ואז נקטף בדיוק בזמן הנכון, מעובד בצורה מדויקת. כל זה מתורגם לציון והופך לקפה המרגש והטעים בעולם.
קפה ייחודי יכול להתקיים בעקביות באמצעות מסירותם של האנשים שהפכו את גידול הקפה למפעל חייהם כדי להפוך את איכות הקפה לעדיפות הגבוהה ביותר. זו לא עבודתו של אדם אחד בלבד במחזור החיים של פולי הקפה. איכות זו ניתנת להשגה רק כאשר כל המעורבים בשרשרת הקפה עובדים בהרמוניה ושומרים על התמקדות חדה בסטנדרטים ומצוינות מההתחלה ועד הסוף.
איכותו של קפה המוגדר "SPECIALTY COFFEE" מורגשת באופן מוחלט ומיידי בטעימת הקפה והוא שונה מאד מן הקפה המסחרי הרגיל.
קפה ייחודי הוא, בד"כ, יקר יותר, אבל הטעמים והחוויה המתקבלים ממנו שווים את המחיר.